Search
  • Matkailuautot Saksasta / Esa Katajamäki
  • katajamaki.esa@gmail.com / 044 211 4345
Search Menu

Kaupankäyntiä 80-luvulla

Matkailuvaunukauppa eli kulta-aikaansa koko -80-luvun. Rekisteröinnit kasvoivat vuosi vuodelta, saavuttaen huippunsa -89. Matkailuvaunuja rekisteröitiin yli 7.000 kpl ja käytännössä vasta vuodesta -85 ammatillisesti myytyjä matkailuautojakin n. 1.500 kpl. Paljon oli siinä jaettavaa, mutta kyllä oli kauppiaitakin, pelkästään Turun talousalueellakin parhaimmillaan taisi olla yli 15 kpl. Pitää tietenkin muistaa, että noin puolet näistä olivat innokkaita alan harrastajia vailla alan ammatillista kokemusta. Kyytihän kävi sitten myöhemmin aika viileäksi ja huonosti siinä monelle kävi.

Minuun otti -80 keväällä yhteyttä Oy Turun Autohalli Ab:n toimitusjohtaja Jukka Larkamaa. Heille oli tarjottu Knausin piirimyyntiä Turun alueelle ja homma kiinnosti ajoneuvokaupan synergiaetujen kannalta.

Kerroin, että minulla olis tarjolla Bürstnerin koko maan kattava edustus ja yhteys suoraan tehtaaseen, ilman välikäsiä. Niinpä ”naftaliinissa” ollut Autopeko Oy uudelleenkäynnistettiin ja yhteistyö alkoi.

Mallivuodelle -84 Bürstner lievensi ehtojaan ja suostui siihen, että he tekevät vaunut Suomen säädösten mukaisiksi minimissään viiden kappaleen sarjoina per malli.

Ensimmäiset viisi vaunua olivat uutta edullista Club-sarjaa, malliltaan 380 TN. Perusvaunu pistelämmityksellä hintaan 28.500,- mk. Vaunut tulivat sopivasti Meri Kutsuu näyttelyyn Turun Kupittaalle, joiden yhteydessä silloin oli myös vaununäyttely. Tulleet viisi vaunua myytiin samantien.

Tästä oli hyvä suunnitella -85 tilauksia. Kävin Bürstnerin kauppiaskokouksessa Saksassa ja tein ennakkotilaukset uusista malleista.

Maahantuojaverkoston luominen tuli ajankohtaiseksi ja ensimmäisenä sopimus tehtiin Kari Kivisen (silloinen Rengastalli, nykyinen K&K Kivinen Oy) kanssa, pian tulivat mukaan Caravan Kari Väätänen Tampereelta, Automyynti I.Alaoja Rovaniemeltä, Risto Herrasen Caravan Pori Oy sekä Sopen Pyörä Lahdesta. Parhaimmillaan kahdeksankymmenluvun lopulla maahantuojia oli 14. Kiinnostusta löytyi koska suora kaupankäynti tehtaan kanssa mahdollisti erittäin kilpailukykyisen hinnoittelun.

Leave a Comment

Required fields are marked *.