Search
  • Matkailuautot Saksasta / Esa Katajamäki
  • katajamaki.esa@gmail.com / 044 211 4345
Search Menu

Millainen matkailuauto kannattaa tuoda?

Millainenhan se olisi?

Tarjontaa riittää, tälläkin hetkellä Mobile.de:ssä on yli 37.000 matkailuautoa. Henkilöautoja löytyy lähes puolitoista miljoonaa!! Sellaisenkin tuonti onnistuu.

Käytettyjen tuonnissa pitää huomioda tämä, että Suomessa käytetyksi hyväksytään auto, jonka ensirekisteröinnistä on vähintään 6 kuukautta ja jolla on ajettu vähintään 6.000 km. Tällaisesta käytetystä autosta ei peritä Suomen arvonlisäveroa, jos se on jo Saksassa maksettu. Tämä on huomionarvoinen etu Saksan verohan on 19 % meidän 24 % vastaan.

Esimerkki: auton veroton hinta Saksassa 35.000,-, siihen lisättynä 19 % = 41.650,-!

Jos auto käsitellään Suomessa uutena:    35.000,- vero 24 % = 43.400,-

Jotkut yrittävät temppuilla tämän asian kanssa. En ymmärrä ollenkaan. Jos haluaa ”korkata” uuden auton, kyllä se vaan on reilua sitten maksaa vero.

Asia ei ole sen ihmeellisempi kuin, että ostetaan auto Saksasta Saksan Alv:illa, tuodaan se Suomeen, rekisteröidään täällä, maksetaan Suomen vero ja haetaan Saksan vero takaisin. Monilla merkittävän kokoisilla kauppiailla Saksassa tämä homma on rutiinia, ja palautus käy nopeasti.

Yritykset voivat aina halutessaan ostaa autonsa Saksasta alvittomana. Tämä tietenkin uusissa ja niissä käytetyissä, joissa on ilmoitettu mahdollisuus veron vähentämiseen.

Paljon on, varsinkin syksyisin tarjolla yhden tai kahden kauden käytössä olleita vuokra-autoja. Monet suhtautuvat näihin ennekkoluulolla johon ei yleensä ole syytä. Saksalaiset vuokranantajat pitävät vuokra-ajan itsellään niin suuren pantin, yleisesti 1.200,-€ tai yli, että laitteita käytetään huolellisesti.

Olen ihmetellyt näiden autojen hintoja: kerran eräs Hymer / Carado-kauppias Caradoa hakiessani kertoi, että myyntihinnasta huolimatta vuokrakauden jälkeen näinkin halvalla myyminen kannattaa, koska he tilaavat riittävän ajoissa tehtaan päivän tuotannon ja ostohinta on silloin hieman erilainen.

Kun mennään vanhempiin ja halvempiin autoihin, pitäisin 20 tuhatta ”noin” rajana. Sen alla noutokustannukset vievät herkästi saavutetun hintaeron.

Toisaalta, nämä halvemmatkin autot ovat yleensä paremmin varustettuja kuin vastaavat Suomessa. Ensimmäiset ostajat jo yleensä ruksaavat melkoisesti varusteita ja sitten jos on ollut vaikka 3 omistajaa, niin jokainen aina ostaessaan lisää jotakin. Ei ole harvinaista, että 15 tuhannen hintaisessa autossa on normijuttujen lisäksi esimerkiksi peruutuskamera, aurinkopaneeli ja ehkä kattoilmastointikin.

Ajokilometreistä puhutaan paljon. Saksassa mittarien ”säätäminen” on jo vuosia ollut kriminalisoitu. Myös katsastusviranomaisille jäävät tiedot talteen, kuten Suomessakin. Lisäksi saksalaisilla matkailuauto on hyvin harvoin ykkösautona, sillä tehdään lomamatkat esim. Sisiliaan tai Nordkappiin ynnä muutama muu vapaa-ajan juttu. Ei niistä kilometrejä tule. Tietenkin poikkeuksiakin löytyy.

Leave a Comment

Required fields are marked *.