Search
  • Matkailuautot Saksasta / Esa Katajamäki
  • katajamaki.esa@gmail.com / 044 211 4345
Search Menu

Uudelle vuosikymmenelle

Vuosi 2019

Vuosi, ja kiireinen sellainen on tullut maaliin.

Kiitos luottamuksesta!

Suomen uusi hallitus, ja sen sittemmin ”hiottu” versio on aloittanut työnsä.

Jostain syystä, eikä ensimmäistä kertaa, uuden hallituksen etsiessä uusia tulokanavia, on nostettu esiin matkailuautojen ns. nollaverotus.

Hieman taustaa: 1984 Matkaaja Ky alkoi valmistaa Järvenpäässä matkailuautoja VW Transporterin, LT:n, Fiat Ducaton sekä Ford Transitin alustoille. Oli kova työ saada autot vapautetuiksi autoverosta. Erilaisia ehtoja ja rajoituksia oli paljon, mutta asia saatiin hoidetuksi, Suurin kiitos tästä, uskoakseni, kuuluu Ralf Lönnforsille, joka silloin työskenteli Matkaajalla.

Sen jälkeen alkoi eri merkkien maahantuonti, ja mm. Oy Lohja Ab teetti Hymerillä omia Solifer-brändin täysintegroitujaan.

Toimin niinä vuosina Bürstnerin maajohtajana Suomessa, ja muistan, että kymmeniä muutoksia tehtiin tehtaalla, jotta autot saatiin Suomessa nollaverohyväksytyiksi.

90-luvun vaihteessa alkaneen laskusuhdanteen syövereissä, taisi olla 1992, silloinen uusi hallitus ajatteli, että matkailuautot pitäisi saada henkilöautoveron piiriin. Olin silloin MAT:n (Matkailuajoneuvon Tuottajat ry.) hallituksessa. Laadimme vastineen, jossa kerroimme, että jos hallituksen hanke toteutuu, niin silloinen alan liikevaihtovero jää hallituksella käytännössä kokonaan saamatta. Lisäksi toimivien yritysten muut verot sekä velvoitteet yhteiskunnalle jäävät pois. Koko elinkeino olisi uhattuna ja todennäköisesti vajoaisi marginaaliin, josta seuraisi työllisyysongelmia sekä muuta negatiivista. Koko matkailuelinkeino Suomessa kärsisi kohtuuttomasti. Silläkin suunnalla valtion tulot sekä työllisyys vähenisivät.

Aihe on ollut esillä toistuvasti edellistenkin hallitusten aikana.

Samat perusteet pätevät kuitenkin edelleen!

Hallitukselle terveisiä.

Voisitte edes hieman tutkia, millaisia seurauksia ääntenkalastusviettinne huumassa saatatte aiheuttaa.

Leave a Comment

Required fields are marked *.