Search
  • Matkailuautot Saksasta / Esa Katajamäki
  • katajamaki.esa@gmail.com / 044 211 4345
Search Menu

Asiakkaan etu

On yleistä, että alan yritykset ostavat Saksan ja muun EU:n laajoilta markkinoilta matkailuautoja (tietenkin myös muita ajoneuvoja), lisäävät ostohintaan kulut sekä myyntikatteen.

Juniper Pro:n konsepti on erilainen: asiakas ostaa auton itse suoraan EU:n sisäisen myyjäliikkeen hinnalla. Juniper Pro myy ainoastaan palvelua. Palvelu sisältää rahdit Suomeen, rekisteröintikatsastuksen, rekisteröinnin sekä matkailuauton ollessa kyseessä ns. nollaverotuksen.

Palvelun hinta arvonlisäveroineen on alkaen 3 000,-€. Tämä, auton ollessa pituudeltaan alle 6 m ja noutopaikka esimerkiksi Hampuri ympäristöineen. Jos auto on vaikka Münchenissä, kustannukset nousevat. 800 lisäkilometriä tuntuvat kuluissa.

Käytämme ainoastaan perinteisiä, pitkään toimineita, luotettavia liikkeitä, joiden kuntokertomuksiin voi luottaa. Saksan kuluttajasuojalait ovat Suomeakin tiukemmat, eivätkä yritykset halua negatiivista huomiota kaupankäynnistään.

Arvonlisäverokäytäntö matkailuautojen maahantuonnissa

Matkailuautojen maahantuonnissa autot jaetaan uusiin ja käytettyihin.

Käytettynä auto käsitellään, kun se on kaupantekohetkellä ensirekisteröitynä yli 6 kuukautta ”vanha” ja ajettu yli 6 000 km. Tätä uudemmat käsitellään uusina. Pitää ottaa huomioon, että jos ns ”uusi” on ollut rekisteröitynä Saksassa yksityiskäyttöön, niin Saksan arvonlisäveroa ei voi vähentää vientikaupoissa.

Kun ostaja on yksityishenkilö voi hän ostaa käytetyn auton Saksan arvonlisäverollisena (19 %), eikä Suomessa enää arvonlisäveroa peritä. Uuden osalta menetellään seuraavasti: ostaja maksaa auton arvonlisäverollisena. Kun auto on rekisteröity Suomessa, lähetetään saksalaiselle myyjälle kopio suomalaisesta rekisteriotteesta, jonka jälkeen saksalainen kauppias palauttaa Saksan arvonlisäveron. Ostaja maksaa Suomessa arvonlisäveron (24 %).

Kun ostaja on yritys, käytäntö on käytetyn auton kohdalla sama kuin yksityisellä.

Uuden auton yritys voi ostaa verottomana. Vielä joitakin vuosia sitten saksalaiset kauppiaat lähettivät arvonlisäverottoman laskun, kun saivat asiakkaan kaupparekisteriotteen tarkastettavaksi.

Valitettavasti rikolliset tahot keksivät lähettää ”feikkiotteita” ja loppupeleissä, kun auto oli häipynyt tiettyihin maihin, eikä laskussa olevan vientimaan rekisteriotteen kopiota koskaan tullut myyjälle, saksalainen myyjä joutui maksamaan arvonlisäveron.

Tämä on aiheuttanut sen, että yleinen käytäntö on seuraava: saksalainen kauppias lähettää suomalaiselle ostajayritykselle (saatuaan sitä ennen kopiot asiakkaan kaupparekisteriotteesta sekä yrityksen omistajan passista) arvonlisäverollisen laskun. Kun auto on rekisteröity Suomessa lähetetään rekisteriotteen kopio myyjälle, joka palauttaa Saksan arvonlisäveron asiakkaalle. Ostajayritys maksaa arvonlisäveron vasta myytyään auton jossain vaiheessa yksityiselle, silloin saamastaa myyntihinnasta.

Olen tehnyt tämän yhteenvedon asiakkaitteni pyynnöstä.

Esa Katajamäki

Korona-kesä

Koronaviruksen aiheuttamasta Covid-19 tautiepidemiasta huolimatta, ja ehkä juuri siitä syystä, on ollut mielenkiintoista seurata sen vaikutusta matkailuajoneuvoharrrastukseen.

Kauppa ja rekisteröinnit ovat lisääntyneet merkittävästi. On ollut mukava seurata, että nuoret perheet ovat löytäneet harrastuksen. Sen seurauksena alkovimallisten autojen kysyntä on elpynyt.

On havaittu, että poikkeusolosuhteista huolimatta, perheen kanssa voi harrastaa ja matkailla turvallisesti. Turvaetäisyydet säilyvät, unohtamatta silti sosiaalista kanssakäymistä: harrastukset, ”yökyläilyt” ym…., aina omat tutut fasiliteetit mukana.

Kotimaan matkailuelinkeinolle, vaikka tilanne tukala on ollutkin, alan kehitys tuo piristysruiskeen. Suomen hienot mahdollisuudet ovat löytyneet ja uskon, että suuntaus jatkuu kauas tulevaisuuteen.

Uudelle vuosikymmenelle

Vuosi 2019

Vuosi, ja kiireinen sellainen on tullut maaliin.

Kiitos luottamuksesta!

Suomen uusi hallitus, ja sen sittemmin ”hiottu” versio on aloittanut työnsä.

Jostain syystä, eikä ensimmäistä kertaa, uuden hallituksen etsiessä uusia tulokanavia, on nostettu esiin matkailuautojen ns. nollaverotus.

Hieman taustaa: 1984 Matkaaja Ky alkoi valmistaa Järvenpäässä matkailuautoja VW Transporterin, LT:n, Fiat Ducaton sekä Ford Transitin alustoille. Oli kova työ saada autot vapautetuiksi autoverosta. Erilaisia ehtoja ja rajoituksia oli paljon, mutta asia saatiin hoidetuksi, Suurin kiitos tästä, uskoakseni, kuuluu Ralf Lönnforsille, joka silloin työskenteli Matkaajalla.

Sen jälkeen alkoi eri merkkien maahantuonti, ja mm. Oy Lohja Ab teetti Hymerillä omia Solifer-brändin täysintegroitujaan.

Toimin niinä vuosina Bürstnerin maajohtajana Suomessa, ja muistan, että kymmeniä muutoksia tehtiin tehtaalla, jotta autot saatiin Suomessa nollaverohyväksytyiksi.

90-luvun vaihteessa alkaneen laskusuhdanteen syövereissä, taisi olla 1992, silloinen uusi hallitus ajatteli, että matkailuautot pitäisi saada henkilöautoveron piiriin. Olin silloin MAT:n (Matkailuajoneuvon Tuottajat ry.) hallituksessa. Laadimme vastineen, jossa kerroimme, että jos hallituksen hanke toteutuu, niin silloinen alan liikevaihtovero jää hallituksella käytännössä kokonaan saamatta. Lisäksi toimivien yritysten muut verot sekä velvoitteet yhteiskunnalle jäävät pois. Koko elinkeino olisi uhattuna ja todennäköisesti vajoaisi marginaaliin, josta seuraisi työllisyysongelmia sekä muuta negatiivista. Koko matkailuelinkeino Suomessa kärsisi kohtuuttomasti. Silläkin suunnalla valtion tulot sekä työllisyys vähenisivät.

Aihe on ollut esillä toistuvasti edellistenkin hallitusten aikana.

Samat perusteet pätevät kuitenkin edelleen!

Hallitukselle terveisiä.

Voisitte edes hieman tutkia, millaisia seurauksia ääntenkalastusviettinne huumassa saatatte aiheuttaa.

Tapahtumia koettavaksi

Tammikuu polkaisee jälleen Suomen matkailuajoneuvosesongin käyntiin.

Caravan Show 2019 11. – 13. 01. 2019 Turun Artukaisten Messukeskuksessa sekä heti seuraavana viikonloppuna 18. – 20. 01. 2019 Caravan-tapahtuma Matkamessujen yhteydessä Helsingissä.

Nämä ovat hienoja tapahtumia, ja jos hankinta on harkinnassa, kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa tarjontaan. Ostajalle on hieno tilaisuus verrata mahdollisia ehdokkaita rauhassa samassa tilaisuudessa. Muuten homma etenee yleensä niin, että käydään tänään katsomassa yhtä ehdokasta ja sitten taas joskus toista. Eroavaisuudet hämärtyvät, ja eroja kyllä on! Kannattaa kuitenkin pitää korvien välissä ”separaattoria” käynnissä. Joillakin myyjillä, varsinkin kokemattomilla, tuntuu olevan vain yksi totuus, jota sitten julistetaan, kun ei ole vielä selvinnyt kokonaistarjonnan vaihtelevaisuus.

Tällaiset tilaisuudet ovat kauppiaille ja maahantuojille valtava ponnistus. Niin taloudellisesti, henkisesti kuin fyysisestikin. Kaksi tapahtumaa viikon välein kaikkine valmisteluineen sekä roudauksineen. Aikamoinen triathlon. Onneksi kuitenkin kestot ovat vain kummassakin nuo kolme päivää. Muistan, kun seitsämänkymmenluvun lopulla ja kahdeksankymmenluvun alussa Helsingin Caravan-Messut kestivät kaksi viikonloppua sekä välissä olevan arkiviikon. Asuin kollegan kanssa Messuhallin parkkipaikalla matkailuvaunussa, kuten monet kilpailijatkin. Parin päivän välein käytiin Pirkkolan Uimahallissa peseytymässä. Syötiin pääasiassa messumakkaroita. Illalla sitten vähän paremmin. Oli se melkoista sissimeininkiä, mutta kyllä siitä aina selvittiin.

Yhteenveto 2018

Yhteenveto 2018

Vuosi 2018 on nyt saatu finaaliin. Kiitän asiakkaiteni mukavasta yhteistyöstä. Monet ovat olleet myös mukanani autoaan noutamassa, ja kokemassa, muutamat ensimmäistä kertaa, saksalaisia tapoja sekä liikennettä.

Palvelun laajennus henkilö- ja pakettiautopuolelle on myös onnistunut, mukana jopa yksi kaivinkone.

Hienoa on myös ollut havaita, että kauppaa käydään yhä enemmän ympärivuotisesti. Loppuvuoden ja talven erittäin hyvä tarjonta ja valikoima Saksassa perustuu heidän yleiseen tapaansa uusia kalustoaan. Esimerkiksi alan merkittävin tapahtuma Caravan Salon Düsseldorfissa on perinteisesti elo- syyskuun vaihteessa. Tehtaat myyvät alkaneen mallivuoden tuotantoaan kovalla volyymilla, tarjoten kaupan yhteydessä eri tarvikepaketteja edullisesti. Niinpä saksalaiset vaihtoautotkin ovat tästä syystä johtuen lisävarusteiden osalta yleensä hyvin jo uutena ”kruksattuja”.

Prosessi etenee yleisesti seuraavasti: kaupat tehdään messuilla ja asiakas usein luovuttaa vaihtoauton kauppiaalle jo syksyllä. Uusi auto toimitetaan myöhemmästä tuotannosta. Kauppias pääsee myymään vaihtoautoa jo ennen uuden luovutusta joten vaihtovaraston rahoitus helpottuu. Näin menetellen myös asiakas saa etua paremman tarjouksen muodossa. Todellinen ”winwin”-ratkaisu. Tämän mahdollistaa se, että saksalaiset merkkikauppiaat ovat yleisesti vakavaraisia ja maineestaan kiinnipitäviä. Siellä ei suurta mokaa tarvita, ja edustus lähtee.

Mallivuoden 2019 myynti on Saksassa lähtenyt hyvin käyntiin ja käytettyjen tarjonta on huipussaan. Juniper Pro:n sivuilla on vain esimerkkejä tarjonnasta. Kannattaa ehdottomasti käydä myös Mobile.de:n sivuilla. Ota sitten yhteyttä ja katsotaan miten voin auttaa!

Maailmalla sattuu ja tapahtuu

Kerron tässä eräästä tapauksesta, joka toimikoon esimerkkinä, siitä, että odottamattomat tapaukset eivät tule se kuuluisa kello kaulassa. Tapahtuma-aika 12.12.2016 noin kello 19.00, hieman Magdeburgista Travemündeen.

Minulle oli luovutettu loppuiltapäivällä vuoden ikäinen puoli-integroitu Leipzigin läheltä. Auton merkkiä en tässä mainitse, koska se ei ole oleellista, enkä halua leimata kyseistä aivan hienoa ja luotettavaan tuotetta. Read more

Ensimmäinen vuosipuolisko 2017

On aika tarkastella kuinka asiat ovat menneet kuluvan vuoden kuutena ensimmäisenä kuukautena. Kaikesta huomaa, että Suomessa on tapahtunut selkeä kääänne parempaan. Puhun tietenkin vain tästä omasta suppeasta näköpiiristäni, mutta aikaisempaan verrattuna mielenkiinto on entisestäänkin selvästi kasvanut. Lentokoneessa / -kentillä sekä Finnlinesin laivoilla on luettu korkea pino pokkareita autojen noutomatkoilla. Suuret kiitokset asiakkailleni luottamuksesta. Read more

Loppuvuoden ajatuksia

Vuosi 2016 lähestyy loppuaan. On aika kertailla vuoden aikana tapahtuneita, ja meilessä olleita ajatuksia. Suomen talous alkaa, toivon mukaan, kääntyä parempaan suuntaan. Olen huomannut vaikutuksen matkailuajoneuvalalla siinä, että kuluneen syksyn aktiivisuus on ollut ennätyksellistä. Keski-Euroopan syysmaisemat ovat tulleet tutuiksi. Selvästi huomaa, että kesän tuntu jatkuu pidempään, samoin kun keväällä jo huhtikuussa tienvieret ovat keltaisenaan voikukkia. Read more

Kasselin nousut

Melkein kaikille Saksassa autoilleille ovat tulleet tutuiksi Kasselin kaupungin ympäristössä, moottoritie 7:n varrella, olevat pitkät uuvuttavat nousut ja huimat laskut. Viime viikolla Travemünden satamaa kohti ajellessani, päätin pitkästä aikaa taas, vuoden välttelyn jälkeen, ajella tuon ”vuoristoradan” läpi.

Nykyisillä, kohtuullisen tehokkailla matkailuautoilla hommasta selviää hienosti, ja on kyllä kokemisen arvoinen. Jos kuitenkin juuttuu rekkojen väliin etapista tulee pitkäkestoinen ja ikävä. Sieltä pois pääsy nopeammille kaistoille edellyttää, kovista nopeuseroista johtuen, hyvää pelisilmää ja tarkkuutta. Read more