Search
  • Matkailuautot Saksasta / Esa Katajamäki
  • katajamaki.esa@gmail.com / 044 211 4345
Search Menu

Arvonlisäverokäytäntö matkailuautojen maahantuonnissa

Matkailuautojen maahantuonnissa autot jaetaan uusiin ja käytettyihin.

Käytettynä auto käsitellään, kun se on kaupantekohetkellä ensirekisteröitynä yli 6 kuukautta ”vanha” ja ajettu yli 6 000 km. Tätä uudemmat käsitellään uusina. Pitää ottaa huomioon, että jos ns ”uusi” on ollut rekisteröitynä Saksassa yksityiskäyttöön, niin Saksan arvonlisäveroa ei voi vähentää vientikaupoissa.

Kun ostaja on yksityishenkilö voi hän ostaa käytetyn auton Saksan arvonlisäverollisena (19 %), eikä Suomessa enää arvonlisäveroa peritä. Uuden osalta menetellään seuraavasti: ostaja maksaa auton arvonlisäverollisena. Kun auto on rekisteröity Suomessa, lähetetään saksalaiselle myyjälle kopio suomalaisesta rekisteriotteesta, jonka jälkeen saksalainen kauppias palauttaa Saksan arvonlisäveron. Ostaja maksaa Suomessa arvonlisäveron (24 %).

Kun ostaja on yritys, käytäntö on käytetyn auton kohdalla sama kuin yksityisellä.

Uuden auton yritys voi ostaa verottomana. Vielä joitakin vuosia sitten saksalaiset kauppiaat lähettivät arvonlisäverottoman laskun, kun saivat asiakkaan kaupparekisteriotteen tarkastettavaksi.

Valitettavasti rikolliset tahot keksivät lähettää ”feikkiotteita” ja loppupeleissä, kun auto oli häipynyt tiettyihin maihin, eikä laskussa olevan vientimaan rekisteriotteen kopiota koskaan tullut myyjälle, saksalainen myyjä joutui maksamaan arvonlisäveron.

Tämä on aiheuttanut sen, että yleinen käytäntö on seuraava: saksalainen kauppias lähettää suomalaiselle ostajayritykselle (saatuaan sitä ennen kopiot asiakkaan kaupparekisteriotteesta sekä yrityksen omistajan passista) arvonlisäverollisen laskun. Kun auto on rekisteröity Suomessa lähetetään rekisteriotteen kopio myyjälle, joka palauttaa Saksan arvonlisäveron asiakkaalle. Ostajayritys maksaa arvonlisäveron vasta myytyään auton jossain vaiheessa yksityiselle, silloin saamastaa myyntihinnasta.

Olen tehnyt tämän yhteenvedon asiakkaitteni pyynnöstä.

Esa Katajamäki

Leave a Comment

Required fields are marked *.